5+1 súlyos érv az LNS rúdadagolók mellett – ha most fontolgatja az első beszerzését

Az esztergálás hőskorában, mikor a rúdanyagból való megmunkálás által igyekeztek növelni a gyártás hatékonyságát, számos jogos kétely és aggály adódott az adagolást végző eszközökkel szemben. Ezek az egyszerű, már-már primitív eszközök csillapítás nélkül továbbították a vibrációt a gép felé, ezzel csökkentve a csapágyak és szerszámok tartósságát, és rontva az elkészült felület minőségét. Nem utolsó sorban pedig fokozott veszélyt is jelentettek a dolgozók számára is, hisz a biztonság, ami mára a tervezés és engedélyeztetés első számú szempontja, akkoriban egész más jelentőséggel bírt.

Az 1970-es években aztán, mikor is az LNS megjelent az első hidraulikus rúdadagolójával, az addigi megoldások létjogosultsága egyszer smind szerte foszlott. Ez az eszköz kisebb súrlódással, jelentősen csökkent vibrációval és csendesebben üzemelt, így pedig a piac akkori és azóta is egyik legjobbjává vált. És ahogy akkortájt is, az LNS azóta is szüntelenül fejleszt. Ennek köszönhetően pedig ezer és egy olyan előnnyel és jó tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt a legtöbb forgácsoló üzemben megtalálható.

Mégis és mindig vannak olyan vállalkozók és vállalkozások, akik kételyekkel, kérdésekkel vagy bizonytalansággal gondolnak az esztergagép kiszolgálásának ezen módjára. Az 50+ éves múlt és tapasztalat mellett jöjjön most hat súlyos érv az LNS rúdadagolók mellett. És aki eddig hezitált, most bátran elszánja majd magát.

1. Precíz adagolás: Minden LNS automata rúdadagoló folyamatos, azaz megszakítás nélküli adagolásra van tervezve. Sok modellnek része egy LNS szabadalom alatt álló direkt szinkronizálós rendszer, mely biztosítja az adagoló és CNC esztergagép közötti hibamentes kommunikációt. A gép mindig tudja, mekkora darab van betolva a munkatérbe. Léteznek továbbá olyan rúdadagolók, melyek kis átmérőjű anyagok adagolására vannak fejlesztve, gördülő rendszer használatával garantálva a pontos és hibamentes gyártást.

2. Gyorsa rúdcsere: Hogy a termelés folyamatos legyen, az LNS automata adagolói rendelkeznek azzal az előnnyel, mely biztosítja a maradékanyag és új szál cseréjének radikális csökkentését. Mindezt pedig úgy érik el, hogy egyáltalán nem igényel emberi beavatkozást.

3. Optimális forgácsolási sebesség: A megfelelő anyag megtámasztás és megvezetés lehetővé teszi a vibráció csökkentését, ez pedig magasabb vágósebesség alkalmazását, és szűkebb tűrésmezőnek való megfelelést tesz lehetővé. Ahhoz, hogy ez teljesüljön kell egyrészt az LNS által használt masszív vázszerkezet, és a típustól is függő önbeálló rúdtámasztás.

4. Emberi beavatkozás nélküli gyártás: Mára egyértelműen megállapítható, hogy az alkatrészre eső költségek csökkentésének nincs hatékonyabb módja, mint a felügyelet nélküli gyártás megvalósítása. Az emberi beavatkozás nélküli, és ún. “sötét műszakos” gyártás megvalósításához olyan adagolóra van szükség, ami nagy mennyiségű rúdanyag tárolására és adagolására képes, automatikusan cseréki a szálat, és kellően megbízható ahhoz, hogy hosszú önálló gyártási ciklusok valósuljanak meg általa.

5. Távoli figyelés: Az LNS e-connect kommunikációs rendszere elérhetővé teszi a rúdadagoló által gyűjtött és tárolt adatok elérését. Ráadásul különböző tartalmú e-mail-ek küldésével képes figyelmeztetni esetleges problémákra.

6. Egyszerű programozás: Felhasználóbarát, érintőkijelzős felületen, logikusan felépített és jól vizualizált művelet soron végig haladva a beállítás vagy módosítás egyszerűvé válik. Az operátor feladata az, hogy bevigye a rúdanyag alakját, átmérőjét, az adagolandó darab hosszát. Az adatok bevitelére természetesen nem mindig van szükség, hisz az LNS alkatrész könyvtára több mint 500 program tárolását teszi lehetővé.

Emelkedő költségek, nehezen elérhető munkaerő, fokozódó versenypiaci helyzet. A CNC üzemek által naponta leküzdött kihívások, amik könnyebbé tehetők, ha megfelelő partnerrel, megbízható eszközökkel és bizonyított működő megoldásokkal történik az üzem korszerűsítése. Az LNS termékeinek minősége és a Prevotek szolgáltatásainak színvonala a garancia arra, hogy a profitnövekedés ne csak ígéret, hanem az invesztíció eredménye legyen.