WTO COOLSPEED

A hatékonyság unalomig ismételt kifejezés, mégis sokak számára egészen más-más jelentéssel bír. Hatékonyság lehet a minimalizált ciklusidő, a maximalizált szerszámélettartam, gépkihasználtság növelése, vagy a rugalmasságis. És épp ez utóbbi az, ami az elmúlt időkben jelentősen felértékelődött. De mivel lehet egy szerszámgép a gyári felszereltségén is túlmutatóan sokoldalú? Jól megválasztott CNC kiegészítőkkel.
Ritka, mondhatni elérhetetlen egy szerszámgép esetén, hogy képes legyen elérni egy bizonyos teljesítmény és nyomaték szintet, ugyanakkor a kritikusan nagy forgási sebességek se jelentsenek akadályt a számára. Ez egy olyan irány, amit alapvetően a gép vásárlásakor ki kell jelölni.
De ahogy az élet sok más, így ezt az irányt is képes keresztül húzni, és olyan feladat elé állítani az üzemet, ami a meglévő gép alapfelszereltségével nem, vagy irracionális kompromisszumok árán megoldható csak.

 

 

Mini szerszámok befogása

Nem is olyan ritka, hogy a műszaki dokumentáció szerint készülő alkatrész gyártása során valamilyen kis méretű szerszám alkalmazása válik szükségessé. Ha ez ráadásul olyan anyagminőséggel pársul, ami magas vágósebességet igényel, akkor a gép orsója eséllyel nem lesz képes elérni az ideális fordulatot.

Ez jelenti egyrészt a megmunkálási idő növekedését, hisz az előtolást a fordulathoz kell optimalizálni, másrészt a gyártott felületre is negatív hatással van. A megoldás a fordulat növelése.
Nem a szerszámgép cseréje az elsődleges, vagy egyetlen megoldás.

 

CNC kiegészítő – WTO COOLSPEED

A magas minőségű CNC szerszámtartókat tervező és gyártó WTO CoolSPEED mini eszköze egy tökéletes megoldás a kis átmérőjű szerszámok számára szükséges magas fordulat elérésére.
Az egység maga néhány alkatrészből áll, aminek az összeszerelése minimális időt, és kevés gyakorlást igényel.
A két csapágy és a turbina tulajdonképpen a rendszer lelke. Ezen felül van maga a tartó, amibe belekerül a szerszám.
A szerelt részegység ezután egy tartóba kerül. A tartó tetszés szerinti lehet, elvárás vele szemben annyi, hogy a szerszámon keresztüli hűtés fogadására, illetve továbbítására képes legyen. Javasolt körszimmetrikus szorításút választani, mint a patron, erő- vagy hidraulikus befogó.
Patron esetén a szigetelt patron jelenti a megoldást, mert így a kiáramló víz nyomása nem veszik el, azaz elvégzi a feladatát – megforgatja a szerszámot.

 

Maximális fordulat

A gyártó által garantált fordulat 75.000RPM. Az, hogy ez milyen nyomatékkal és teljesítménnyel párosul, a termékhez tartozó dokumentációból olvasható ki.

Általánosságban elmondható azonban, hogy a 3, 4 vagy 6 mm-es átmérőjű szárral készülő szerszámok használata nem igényel nagy teljesítményt. A COOLSPEED tehát tökéletesen kiszolgálja a szerszám igényeit.

 

A szerszám fordulatának beállítása

A fordulat a nyomás nagyságától függ. Éppen ezért a WTO kínálatában létezik egy mérőóra, amivel meghatározható a felépülő nyomás. Ennek függvényében a létrejövő fordulat táblázat alapján kalkulálható.
Természetesen jó, ha a szerszámgép magasnyomású hűtési rendszere állítható nyomással működik, mert akkor a COOLSPEED fordulata is állítható.

Fontos továbbá, hogy a hűtővíz tiszta és megfelelő koncentrációjú legyen, ez biztosítja ugyanis a csapágyak és a turbina működésének helyességét.

 

Olajköddel hajtott kivitel

A WTO kínál úgynevezett olajköddel működő rendszert is. Azoknál a termékeknél vagy gyártási eljárásoknál, ahol a hűtővíz alkalmazása nem megengedett, vagy a szerszámgép nem tud átmenő emulziót biztosítani, ez a járható út.
Fontos tehát, hogy a szerszámgép képes legyen az olajköd kenés biztosítására.

Az olajköd minősége befolyásolja a:

  • a csapágyak működési zaját
  • a csapágyak melegedését és élettartamát
  • az elért fordulatot
  • a kimeneti fordulatot és teljesítményt

 

 

A COOLSPEED karbantartása

Az eszköz épp az egyszerűségéből adódóan minimális karbantartást igényel. A folyamatos tisztán tartáson túl, a helytelen hűtőfolyadék vagy tárolás okán keletkező rozsda eltávolítását igényli.
Érdemes továbbá ellenőrizni a szerszám által készített felületet, és rendszeresen tisztítani a víz vagy levegő rendszer szűrőit.
A nyomás ellenőrzése is fontos lehet, hisz ezen múlik a szerszám fordulata.

 

Oszlassuk el a kételyeket

Alkalmas-e fúrásra a COOLSPEED?

Igen, számos anyagba képes fúrni, mert a dörzshajtás a turbina és a szerszámszár között elég erős, hogy elviselje az axiális terhelést.

Lehet-e többször használni a turbinát és a csapágyakat a szerszám cseréje után?

Nem javasolt, ugyanis a pontos illesztés csak egy szerelésig áll rendelkezésre. Amennyiben ez az illesztés nem elég pontos, a szerszám pontatlanul fog dolgozni, rosszabb felületet hagyva maga után.

Hogyan állapítható meg a coolspeed sebessége?

A WTO biztosít egy mérőórát, amivel ellenőrizhető a rendszer nyomás. Ezután egy táblázat segítségével kalkulálható a realizált forgási sebesség.

Mennyire pontos az így kapott érték?

A kalkuláció pontosságát befolyásolja a hűtővíz koncentrációja, tisztasága is. Illetve forgácsolás közben lassul a forgás, így a kalkulált érték némileg eltér a valóstól, de az eltérés nem akkora, hogy ne lehessen vele pontosan dolgozni.

Tárolható e a szerszámgép magazinjában?

Igen, minden nemű kompromisszum nélkül tárolható.

A tartóból kivéve, majd visszatéve használható-e?

Igen, ez az eljárás elfogadott. Szerszámtartóból való ki- és visszarakás után a coolspeed gyári értékkel fog működni.