Ezt érdemes átgondolni a CNC gép automatizálása előtt

Azon túl, hogy az automatizálás divatos szó lett a fémmegmunkálásban, olyan gyártási megközelítéssé is vált, amely alapjaiban változtatja meg egy vállalkozás útját, de akár a céljait is. Ahhoz azonban, hogy valóban és érdemben lehessen automatizálni egy gyártási műveletsort, az egész folyamatra változásokat kell eszközölni. Ha ez rossz ütemben vagy sorrendben történik, esetleg átgondolatlanul, az keserű szájízt hagyhat maga után, elvéve a fejlesztés lendületét. A siker kulcsa egyrészt az előre gondolkodás, másrészt a megfelelő partner kiválasztása.

Mi a Prevotexnél a következő kérdések megválaszolását látjuk az automatizáláshoz vezető út első lépésének.

Mi az automatizálás alap megközelítése?

Amennyiben az automatizálás tárgya leszűkül a CNC szerszámgép kiszolgálására, illetve a gép körüli feladatok elvégzésére, az automatizálás elsőre csak előnyökkel bír. Óvatosnak kell lenni azonban, mert lehetnek nem várt nehézségek, amik nagyságrendekkel megnövelik a felmerülő költségeket és a kivitelezéshez szükséges időt.

Fontos észben tartani, hogy az automatizálás nem maga a cél, csupán az eszköz, mely segíti a célok elérését. Éppen ezért a cél eléréséhez szükséges minden egyéb szempontot is számba kell venni még akkor is, ha látszólag nincs kapcsolódás a szerszámgép kiszolgálásával. Könnyen lehet ugyanis, hogy közvetett kapcsolódás van, időben eltolódva.

A cél emberi beavatkozás nélküli, megbízható gyártási folyamat elérése, biztos megtérüléssel. Ennek elérése érdekében olyan automatizálási megoldáshoz vezető úton kell elindulni, ami ezt a leginkább szolgálja. Ha a hibás döntésre menet közben derül fény, a költségek máris sokszorozódnak, ahogy a teljes projekt kivitelezéséhez szükséges idő is.

Mi az emberi erőforrás szerepe és üteme?

Fontos tudni, hogy az ember milyen közel és milyen kapcsolatba kerül az automatizálási megoldással. Fontos továbbá az is, hogy tisztázott legyen minden szükséges feladat és az ahhoz szükséges erőforrások és idők is. Ez határozza majd meg ugyanis az automatizált gyártási folyamat ütemét, vagy dinamikáját. Könnyen előfordulhat például, hogy a robotot kiszolgáló személyzet lassú, mert rosszul összerakott logisztika szerint végzi a feladatát, így a magas bekerülési költségű automata cella megtérülése kérdésessé válik. Hasonlóan nem jó az sem, ha az ember folyamatos rendelkezésre állása nem szükséges, más feladattal való lekötése pedig nem biztosított.

Készen áll a folyamat az automatizálásra?

Az automatizálás olyan, mint egy erősítő. Felerősíti a meglévő gyártási sajátosságokat. Ha jók, akkor azokat, ha pedig megbízhatatlanok, hektikusak vagy költségesek, akkor azokat.
Az automatizálás első lépése CNC forgácsolás esetén a megfelelő gyártási folyamat összerakása, néhány extra elvárással. Fontos a gyártási ciklusidő és az alkatrész geometriai, méret és felület helyessége az elvártakhoz viszonyítva. Eddig semmi váratlan. Fontos azonban a megfelelő forgács kezelés, amely zavartalan adagolást tesz lehetővé. Szintén fontos a szerszáméltartam optimalizálása. Ha túl rövid, hiába az automatizálás, gyakori emberi beavatkozásra lesz szükség. Itt kell említeni a helyes hűtővíz kezelést is. A víznek tartósan megfelelő minőségűnek és mennyiségűnek kell lenni. Ha ez változik, vagy nem kiszámítható, az az alkatrészen mérhető lesz. Nem beszélve a hűtőfolyadék hőmérsékletéről.

A folyamat előkészítésénél nem irányelv hanem elvárás a sztenderdizálás. Nem lehetnek a gyártási rendszerben szokások, le nem írt, meg nem fogalmazott cselekmények, vagy utólagos kézi javítások. Nem függhet az eredmény a műszakban dolgozó operátortól, vagy a szerszámot kiadó technológustól, esetleg gépre éppen felszerelt készüléktől sem. A kimenetnek állandónak kell lenni, mielőtt az adagolást végző robot vagy más megoldás bekerül a rendszerbe.

Milyenek a környezeti behatások és van e rájuk kellő befolyás?

Az ember, különösen a tapasztalt szakember folyamatosan figyelve a változásokat beavatkozik a gyártásba. Ezt hívjuk például korrekciózásnak, de ide tartozhat a víz pótlása, a szerszám cseréje, vagy a nem kívánt forgács eltávolítása. Amennyiben valóban emberi beavatkozás nélküli, teljesen automatizált folyamatról van szó, esetleg több szerszámgépen, akkor nem lesz lehetőség a körülmények rendszeres ellenőrzésére és a beavatkozásra. Ez azt jelenti, hogy olyan feltételeket kell teremteni, amely a szerszámgépen belül történtekre azonos hatással van. Ha azonos, akkor kalkulálható a legtöbb bekövetkezett változás.

De mik ezek a külső körülmények?

Ilyen a hőmérséklet, a páratartalom, vagy a levegőben lévő olaj tartalom, de a hűtővíz mennyisége, hőfoka és minősége is.

Rendelkezésre áll-e minden eszköz az automatizálás végrehajtásához?

Mint a fenti kérdésekből is kiderül, az automatizálás nem ott kezdődik, mikor a gép mellé odakerül egy azt kiszolgáló egység, például Halter megoldása. Ezt jóval megelőzi a szerszámgép készülékének átgondolása és tesztelése, a szerszámtartók és szerszámok sztenderdizálása. De szintúgy fontos a külső környezeti feltételek biztosítása és a vállalati kultúra felkészítése.

(VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=IxzPfM5w-ns )

A PREVOTEX abban segít, hogy:

A Prevotex kínálatának összeállításakor számos szempont mellett kiemelt szerepet kapott a hatékonyság növelése, folyamatosan követve az ipar fejlődését, és a hazai piac igényeinek és lehetőségeinek számbavétele. Tudva az automatizálás meghatározó szerepét termék és szolgáltatás kínálatunkat úgy állítottuk össze, hogy egy komplex automatizálási projektben is számos ponton csatlakozni tudjunk a felmerülő feladatok megoldásához. Szerszámokkal, szerszámtartókkal, víz- és levegőkezelő rendszerekkel, rúdadagolókkal illetve a Halter ipari robottal szerelt cellájával is azt a célt szolgáljuk, hogy minél több vállalkozás hajtson végre eredményes, számokban is mérhető sikerű CNC automatizálási projektet.